Tennisbanen

Onze tennisclub heeft sinds 2016 de beschikking over Gravel Plus Premium tennisbanen.

Baansoorten – Gravel Plus Premium

Een onderhoudsvriendelijk alternatief voor gravel, dat bestaat uit gravel?
Het bestaat, het heet Gravel Plus Premium.
Volgens de KNLTB is ongeveer 60% van de tennisbanen voorzien van een toplaag van gravel. Veel tennissers voelen zich hierop thuis, omdat het perfecte sporttechnische eigenschappen heeft. De banen zijn echter onderhoudsintensief, slijten sneller en het speelseizoen is beperkt van april tot oktober.

Wat is Gravel Plus Premium

Is een baansoort die onder afschot wordt aangelegd. Het mengsel bestaat voornamelijk uit gemalen dakpan. De Gravel Plus Premium banen zijn beter dan traditionele tennisbanen door een andere wijze van afvier van regenwater en een andere samenstelling van het gravel.
Bij traditionele gravelbanen wordt hemelwater via de toplaag naar beneden afgevoerd. Bij een Gravel Plus Premium baan wordt 95% van het regenwater op de baan afgevoerd door deze onder een zeer flauwe helling (onder afschot) te bouwen. Het regenwater wordt aan de zijkant van de baan opgevangen in een lijngoot en aangesloten op een watergang of riolering. Om de afvoer van regenwater over het oppervlak mogelijk te maken is de samenstelling van de gravellaag aangepast. Aan het oppervlak bevinden bevinden zich echter in tegenstelling tot alle andere alternatieve tennisconstructies losse graveldeeltjes waardoor het perfecte glij-eigenschappen bezit.

Onderhoud

Traditionele gravelbanen zijn onderhoudsintensief, zo moet ieder voorjaar een grote onderhoudsbeurt plaarsvinden. Dit bij bij Gravel Plus Premium banen niet nodig. Door de gewijzigde samenstelling van het gravel is de toplaag veel harder en het regenwater moet juist over het oppervlak afstromen naar de goot. Daarbij komt dat door de hardere toplaag er minder snel beschadigingen als deuken zullen ontstaan. De banen slijten minder en zijn goedkoper in onderhoud, mede door het vervallen van de voorjaarsonderhoudsbeurt. Bijkomend voordeel is dat de banen langer aardvochtig blijven zodat er minder gesproeid hoeft te worden in de zomer.
De Gravel Plus Premium banen zijn verkrijgbaar in de traditionele dakpankleur rood.

Bijzonderheden

  • De baan vergt geen voorjaarsonderhoudsbeurt
  • Dagelijks onderhoud echter wel gebruiksvriendelijk
  • Beregening  is noodzakelijk echter minder dan reguliere gravelbanen
  • Het speelseizoen is circa 10 maanden per jaar
  • Zeer snel bespeelbaar na een regenbui